Huis kopen in Heemstede

Om de 7 jaar verhuizen mensen gemiddeld. Kortom geen dagelijkse kost voor veel mensen. Onderstaand een korte checklist om succesvol je nieuwe woning te vinden

1. bepaal wat je financiële mogelijkheden zijn
2. Zet je woonwensen goed op een rij (en kijk ook naar de lange termijn)
3. Verken steden en buurten waar je zou willen wonen, gebruik bv dit Buurt informatiesysteem
4. bepaal of je een makelaar in wil schakelen
5. bezichtigingen
6. bieden (denk aan onderzoeksplicht) en onderhandelen
7. contract en bedenktijd
8. keuring
9. financiering
10. taxatie
11. notaris en overdracht
12. verhuizen
13. evt. gebreken
Bekijk de uitgebreide checklist van Vereniging Eigen Huis

Onderzoeksplicht en Informatieplicht

Als koper van een woning heb je onderzoeksplicht. Dit betekent dat je verplicht bent te onderzoeken of de woning bijvoorbeeld verborgen gebreken heeft. Je kunt ervoor kiezen om een bouwkundige expert in te schakelen. Wanneer je na de koop nog verborgen gebreken tegenkomt, kun je aantonen dat je hebt voldaan aan de onderzoeksplicht.

Tegenover de onderzoeksplicht staat de informatieplicht. Dit betekent dat de verkopende makelaar verplicht is alles te vertellen wat hij weet. Hij moet op al jouw vragen eerlijk antwoord geven.

Verzekeringen

Wanneer je eenmaal een woning hebt gekocht is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Er komen meer verzekeringen bij kijken dan je vooraf verwacht. Denk aan een opstalverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedelverzekering, een rechtsbijstandverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.

Huis kopen in Heemstede

Wat maakt een huis kopen in Heemstede anders? Allereerst is Heemstede, net zoals Haarlem een gewilde omgeving. Snelheid is daarom vaak nodig, dus een goede voorbereiding is noodzakelijk. Een makelaar heeft meer tijd en vooral meer kennis van de woningmarkt in Heemstede, dus kan daarom sneller voor jou handelen.

Een ander punt is de beschikbaarheid van een plek op een school. Sommige scholen in Heemstede zijn zeer gewild en de vraag aan een makelaar is vaak om ook te zorgen voor een plek op school, wat een makelaar natuurlijk niet kan.

Krapte-indicator wonen in Heemstede

krapte-indicator wonen in Heemstede
De krapte-indicator (dec. 2015) in Heemstede ligt hoger dan de krapte-indicator in Haarlem. Volgens de NVM zou ook in Heemstede kunnen worden gesproken over een verkopersmarkt omdat de krapte-indicator tussen de 4 en 5 zit. Per buurt verschilt dit trouwens!

Met krapte-indicator kan worden aangetoond of de woningmarkt een kopersmarkt of een verkopersmarkt is. Zodra dit getal tussen de 4 en 5 komt kan er worden gesproken over een verkopersmarkt. Wanneer de krapte-indicator boven de 8 blijft steken kan men de desbetreffende woningmarkt een kopersmarkt noemen (NVM, 2015).

Zo lang er vanuit Amsterdam een stabiele stroom van zoekers blijft komen zullen de prijzen in de regio Heemstede en Haarlem blijven stijgen. Echter geldt dit niet voor elke woning of buurt. De stereotype Amsterdammer prefereert een jaren-’30 tussenwoning die volledig is gemoderniseerd of juist volledig verbouwd dient te worden.