Grote verschillen per regio

- Haarlem en Heemstede

Grote verschillen per regio

Via NVM-makelaars werden in het tweede kwartaal 42.819 woningen verkocht: bijna 15 procent meer dan een jaar eerder. In de laatste vier kwartalen werden meer dan 153.000 woningen verkocht.

De prijzen stegen in de periode april tot en met juni met 5,6 procent op jaarbasis. Daarmee stegen de prijzen voor het tiende kwartaal op rij.

De woningverkoop zit nog altijd in de lift, maar het aanbod sluit steeds minder aan bij de vraag. Dat concludeert makelaars- en taxateursvereniging NVM in zijn kwartaalverslag.

Regio Haarlem en Heemstede

Voorzitter Ger Jaarsma spreekt van een groeiende kloof op de woningmarkt, onder meer door de grote verschillen tussen regio’s die het goed doen en regio’s die achterblijven.

In Oost- en Noord-Nederland worden huizen nog ver onder de vraagprijs verkocht, terwijl in Amsterdam alles bijna uitverkocht is, en het aanbod in steden zoals Haarlem, Leiden, Utrecht en Groningen terugloopt.

‘Ook het aanbod – koop én huur – is niet toegerust om tegemoet te komen aan ieders woonwensen. Vooral de starters krijgen in toenemende mate problemen om aan een betaalbare koopwoning te komen. Dat is zorgelijk’, zegt Jaarsma.

Verkooptijd
De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 90 dagen, 21 dagen minder dan een jaar geleden. Bijna 13% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. In de NVM-regio Amsterdam gaat het om meer dan de helft van de verkochte woningen.

NVM woningen makelaar Heemstede

Bron: NVM

Leave a Reply