Geleerdenbuurt in Heemstede

- Interessante informatie over de Geleerdenbuurt in Heemstede

Geleerdenbuurt in Heemstede

Geleerdenbuurt in Heemstede

Waar in de jaren dertig en zeventig van de vorige eeuw de Geleerdenbuurt is gebouwd, lag in de 17de en 18de eeuw een hofstede. Aanvankelijk naamloos of genoemd naar de ligging “Jan Lottenlaan” heette deze in later tijd “Duin en Vaart”, waarbij vaart op de Leidsevaart duidde.

De hofstede lag op een strandvlakte, de zogenaamde Geestegronden (geest betekent bouwland), gesitueerd tussen de duinreep en de meer landwaarts gelegen (oude) strandwal. Door de lage ligging had hier (moeras)veenvorming plaatsgevonden, vervolgens overstoven met kalkloos zand van de binnenduinen. De Jan Lottenlaan was lange tijd een Oost-West verbinding van de Herenweg in Heemstede/Berkenrode naar Aerdenhout en Vogelenzang. De weg lag iets noordelijk van de tegenwoordige Eijkmanlaan tegenover het Posthuis.

Aan de Eijkmanlaan bevindt zich nog een oude grenspaal uit omstreeks 1800 die de grens markeerde tussen Heemstede en Berkenrode. Na 1743 is de hofstede Duin en Vaart opgegaan in de noordelijker gelegen buitenplaats “Berkenrode”.

Geleerdenbuurt in Heemstede

De Geleerdenbuurt staat bekend om haar centrale maar toch rustige ligging.

Zowel de buurtsupermarkt als het centrum van Heemstede zijn op loopafstand. Ook zijn bushaltes, het treinstation Heemstede/Aerdenhout, het centrum van Haarlem, het wandelbos Groenendaal en het strand van Zandvoort en Bloemendaal eenvoudig en snel bereikbaar.

Aan de ene kant is er de Leidsevaart en aan de andere kant de Herenweg.

De Leidsevaart is de verbinding tussen Haarlem en Leiden en is in de winter een mooi trajecten om te schaatsen en in de zomer een mooie route om te varen.

Een fijne plek voor kinderen om op groeien mede dankzij de directe nabijheid van basisscholen en kinderdagverblijven.

Meer informatie over de Geleerdenbuurt in Heemstede  | Huizen te koop in de Geleerdenbuurt in Heemstede
 klik hier klik hier
Klik voor meer informatie over de Geleerdenbuurt in Heemstede  | Deze huizen staan nu te koop in de Geleerdenbuurt in Heemstede

Hier vindt u de Geleerdenbuurt op de kaart. Klik op de afbeelding voor aanvullende informatie

Geleerdenbuurt Heemstede